Dit is het moment om verder te gaan dan het BBP

Even voor het begin van de Stockholm +50-conferentie lanceren we een nieuw briefingsdocument “Dit is het moment om verder te gaan dan het BBP”. Dit artikel is geschreven door Rutger Hoekstra, auteur van Replacing GDP by 2030 (Cambridge press, 2019), in samenwerking met het netwerk van de Wellbeing Economy Alliance, WWF en het European Environmental Bureau.

Over het paper

Over de hele wereld zijn we getuige van belangrijke verschuivingen in onze definitie van ‘vooruitgang’ en ‘ontwikkeling’. Sinds de Tweede Wereldoorlog vertrouwen regeringen grotendeels op het bruto binnenlands product (BBP) om hun nationale vooruitgang te beoordelen. Het BBP vertelt ons echter alleen hoeveel er in een economie wordt gekocht en verkocht, en niets over onze kwaliteit van leven en de toestand van het milieu.

Dit korte briefingsdocument is een inleiding voor beleidsmakers die ge├»nteresseerd zijn in het hoe en waarom van het ‘verder gaan dan het BBP’. Het vat het debat over ‘Beyond GDP’ samen en introduceert de meest relevante alternatieve indicatoren en dashboards die momenteel over de hele wereld worden gebruikt. Het heeft tot doel het schijnbaar complexe Beyond GDP-landschap te vereenvoudigen door de gedeelde principes van deze indicatoren en dashboards uit te leggen, en stelt dat de tijd is gekomen om alternatieve meetmethoden voor collectieve vooruitgang in instellingen op alle niveaus in te bedden.

De briefing concludeert dat de Beyond GDP-agenda een aanzienlijke versnelling van beleidsmakers vereist op de volgende drie doelen: coherentie in het meten, meer besluitvormingsinstrumenten en invoering van beleid en de ontwikkeling van participatieve beleidsbenaderingen.

Download het paper