De 5e editie van de Happy Planet Index (HPI) is afgelopen week gepubliceerd. De HPI rangschikt de naties van de wereld volgens hun efficiëntie in het creëren van duurzame en gelukkige levens, met de beperkte ecologische hulpbronnen die de Aarde ons biedt.
De HPI zet de oude wereldorde op zijn kop door te benadrukken dat rijke westerse naties inefficiënt zijn in het leveren van welzijn voor hun burgers. Het zijn de kleinere, voornamelijk Latijns-Amerikaanse landen die het beste presteren. Zij laten zien dat het mogelijk is om met een veel kleinere ecologische voetafdruk langer en gelukkiger te leven dan in landen met de meeste consumptie.
Costa Rica wederom koploper
Costa Rica is voor de vierde keer bovenaan te vinden in de Happy Planet Index, vanwege hun focus op gezondheid, onderwijs en milieubescherming. De VS staat als laagste van de G7 landen op de 122e plek (van de 152), met een lage score voor zowel welzijn als ecologische voetafdruk. Met een BBP per capita in Costa Rica van minder dan de helft van die in de VS, hebben de Costa Ricanen een hoger welzijn, leven ze gemiddeld langer en is hun voetafdruk per capita slechts een derde van die van de VS.
Grote ecologische voetafdruk Nederland
Nederland is op de 18e plek van de lijst te vinden. Onze positieve scores zijn onze hoge levensverwachting (82.3 jaar) en een 7.43 (op schaal van 10) voor ons welzijn, waarmee we de 6e plaats innemen in de wereld. Waar wij als klein land nog flink aan moeten werken is onze ecologische voetafdruk. Daarmee staan we op een onverdienstelijke 116e plek, met 4.59 globale hectare per persoon.
In het algemeen laat deze HPI zien dat maar 38% van de totale wereldbevolking consumeert binnen de grenzen van de planeet en dat geen enkel land zowel hoge levensverwachting als een hoog ervaren welzijn realiseert binnen de ecologische grenzen van onze planeet.
Bekijk hier de volledige ranking, verdere data en achtergronden.