Kees Klomp bij kennismakingsevenement WEAll Nederland


Voor iedereen met interesse in de transitie naar een nieuwe economie organiseerde WEAll Nederland op zaterdagmiddag 20 november jongstleden een twee uur durend evenement om kennis te maken met het coördinatieteam van WEAll Nederland en met elkaar. Door de coronamaatregelen kon er helaas niet fysiek worden samengekomen, maar de ontmoeting online was desondanks zeer informatief en inspirerend.

De middag kende een gevarieerd programma en startte met een gesproken column door Erik Uitenboogaard van Casco Art Institute, waarin hij oproept om naast kennis vooral ook onze creativiteit en verbeeldingskracht in te zetten in het transitieproces naar een nieuwe economie.


Aansluitend ging moderator Maarten Nijman in gesprek met Kees Klomp, lector betekenis-economie en oprichter van Thrive Institute. Klomp is zeer enthousiast over de internationale WEAll beweging en hun professionele en inclusieve aanpak. Hij staat pal achter het ‘nieuwe narratief’ voor de economietransitie, dat in zijn ogen heel toegankelijk en concreet is en daardoor veel mensen aan kan spreken.

Het belang van de WEAll beweging in Nederland ziet Klomp vooral in het met elkaar ontdekken van alternatieven voor alle mogelijke onderdelen van het huidige economische systeem, het van elkaar leren en het met elkaar samenwerken. Daarbij refereert hij aan de beeldende term ‘weaving’: losse draadjes, die op zichzelf weerloos zijn, vormen gezamenlijk een sterk weefsels wanneer ze met elkaar worden verbonden.

Tijdens het gesprek werd ook een fragment getoond uit de korte documentaire “Je kunt niet zonder betekenis zijn”. Kees Klomp bracht deze film onlangs uit, om het verhaal over de noodzaak van een economietransitie op een minder academische en voor iedereen toegankelijke manier te vertellen.


In het tweede deel van het programma konden deelnemers in break-out rooms in kleine groepen met elkaar kennis maken en hun persoonlijke ervaringen met transities delen en bespreken. Vervolgens werd in een plenaire sessie aan de hand van vragen meer verteld over de ontwikkelingen binnen het coördinatieteam van WEAll Nederland en de faciliterende rol die zij ten bate van de alliantie wil spelen.

Met elkaar in gesprek

Uit de middag bleek dat er veel behoefte is om met elkaar in gesprek te gaan en ideeën te delen. We nodigen iedereen uit daarvoor gebruikt te maken van het internationale ‘Citizens Platform’, waar je aan verschillende groepen kunt deelnemen. Je kunt berichten posten, chatten, nieuws delen en activiteiten aanmaken. Op het platform bestaat ook een WEAll Netherlands groep, waar je op een laagdrempelige manier kunt verbinden met WEAll Citizens die in Nederland zijn gevestigd.

Sluit je hier aan bij WEAll Citizens om toegang te krijgen tot het platform.

Daarnaast zal het coördinatieteam van WEAll Nederland vanaf januari 2022 maandelijkse onlinegesprekken organiseren waarin over een bepaald onderwerp of thema kan worden gediscussieerd. Iedereen die (bijvoorbeeld via ons contactformulier) heeft aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van ontwikkelingen zal hierover worden bericht.