

Terugkoppeling Vragen/Antwoorden Paneldiscussie 20 november 2021
Column van Erik Uitenbogaard
Kunst en kunstenaars zijn de vertegenwoordigers van onze rechterhersenhelft.
Ik duik niet in de hersenwetenschap, maar het zal duidelijk zijn dat de moderne mensheid is getraind om te vertrouwen op zekerheden in plaats van om te gaan met het onverwachte. Het is nog erger: de meeste mensen zijn zo goed getraind in hun linkerhersenhelft-vaardigheden dat ze bang zijn geworden voor creativiteit.
Deze wereld van onevenwichtige hersenen moet in nieuwe richtingen worden gestuurd.
En het is een heel goed idee om deze wereldwijde handicap te bestrijden, vanuit een nieuw westers perspectief.
Want niet allen de oorzaak ons huidig economisch denken maar veel eerder van deze onevenwichtige hersenen ligt in de duisternis van onze westerse verlichting. Zo’n 400 jaar geleden was het de Franse filosoof Renée Descartes die als invloedrijk denker en docent – onder andere werkzaam in Nederland – de kiem legde voor de scheiding van kunst en wetenschap.
Regelmatig zie een poging om de weg terug te vinden.
Want samen kunnen kunst en wetenschap met kennis én verbeeldingskracht proberen een uitweg te vinden voor een gevaarlijke locked-in.
Kunst en wetenschap hebben een gezamenlijke missie om de onevenwichtige hersenen weer te kalibreren. Zodat iedereen het verschil kan zien tussen een verloren wereld en een goed leven.
Picasso heeft het ooit scherp gesteld: het geheim van kunst is dat men niet zoekt maar vindt (eind citaat). Het is een essentiële verwisseling van werkwoorden. Zoeken gebeurt met een sterke focus – vergelijkbaar met een top-down proces, je hebt een doel dat bereikt moet worden.
Vinden, daarentegen is een alertheid voor dingen die toevallig op je pad komen.
Casco Art Institute – de organisatie die ik hier vertegenwoordig – staat in deze alertheid. En we geloven dat de commons een goede speelplaats is om te oefenen. Een praktijk voor de zoektocht naar een goed leven.
Casco kan je meenemen in een praktijk die laat zien hoe de nietsvermoedende burger bij serieuze zaken betrokken kan worden. Een van die praktijken vindt nu plaats in Leidsche Rijn, waar kunstenaars met hun Travelling Farm Museum of Forgotten Skills buurtbewoners meenemen naar boeren in de omgeving om gaandeweg nieuwsgierig te worden naar ecologie en erfgoed en al doende eerste stappen zetten in economische keten-verkorting.
Casco betrekt graag de noodzakelijke economische transitie bij haar projecten. Wij doen dit al jaren. Het is mooi om nu een belangrijke stap verder te gaan en samen verder te bouwen aan een evenwichtiger wereld.
Genoemde links:
Theorie U – inspelen op ontluikende toekomst, de toekomst of signalen daarvan, die je mee vorm geeft. (Jelleke de Nooy Tol)
Permanent Beta – Onzekerheid (Pauline Schakenbos)
Katherine Trebeck – oprichter WEAll Global en schrijver Economics of Arrival
Kate Raworth – schrijver van Doughnut Economics – 7 ways to think like a 21st century economist.
Film Kees Klomp – Je kunt niet zonder betekenis zijn
Link naar de hele film:
https://www.youtube.com/watch?v=Fz2wC6Ov2aY&ab_channel=KenniscentrumBusinessInnovation
Andere links:
De ‘3-pillars of Activism’ – Joanna Macy geeft een mooi overzicht van verschillende transitie stromen die elkander (Robert Schram)
DuurzameDoorbraak.nl (Pauline Schakenbos)
Einstein – Met logica kom je van A naar B, met verbeelding kom je overal (Marleen Heeman)
Het Ministerie van de Toekomst (Jelleke de Nooy van Tol)
Integrating the 3 pillars (Robert Schram)
Christian Felber – Economy for the Common Good (Jeroen Doensen – mag je hem op aanspreken)
Beginners Mind van kinderen → Boek: The Wonder Approach – rescuing children’s innate desire to learn’ van Catharine L’ecuyer. Aansluitend op Erik’s column waarin hij over verbeelding spreekt (Ton Baan)
Website: www.commoneasy.nl (Jeroen Doensen)
Verschil met Broodfonds? (Damaris – Economy Transformers)
CommonEasy gebuikt een aantal zelfde uitgangspunten als Broodfonds, maar het is veel makkelijker om in te stappen (5 min) en het is oneindig schaalbaar. We werken met gedelegeerd vertrouwen (zo zou je het kunnen noemen, ik probeer kort te antwoorden) (Jeroen Doensen)
MeYouWeDo – speels kompas voor zingevingsvragen: is het goed voor mij (ME)? voor een ander (YOU)? en voor ons allemaal incl. natuur/planeet (WE)? Bij drie keer ‘JA”, doen en kijken wat er gebeurt/verandert (Ton Baan)
Three Horizons (Pauline Schakenbos)
www.grondvanbestaan.nl en www.communitylandtrust.nl (Damaris)
Q&A Panel met Jelleke de Nooy van Tol en Olette Bollen
Faciliteren
Wat betekent faciliteren in concreto? Wat voor middelen zijn er? (Damaris Economy Transformers)
Wat versta je onder faciliteren vanuit de stichting? (Marianne van der Linden)
Dat is een hele goede vraag, en het antwoord erop is dat wij daar zelf nog enorm aan tweaken. Het speelveld in Nederland van deze beweging is ontzettend divers, en al heel actief. We zijn aan het onderzoeken wat voor faciliterende rol WEAll Nederland daarin kan spelen.
Als er behoeftes zijn van organisaties voor financiering, kennis, eventlocaties, mensen, noem maar op; wat bij zou dragen aan de economie transitie, dan staan wij vooraan in de rij om hen daarmee te helpen. Dit met name door hen in contact te brengen met relevante organisaties en individuen uit ons lokale, nationale en/of internationale netwerk. Dat is de kracht van een alliantie, dat we elkaar makkelijk kunnen vinden en zo gezamenlijk werken richting een economie transitie. Als coördinatieteam hopen wij hierin de infrastructuur neer te leggen die dit makkelijk maakt.
Voorbeelden:
De Duurzame Doorbraak
De samenwerking tussen verschillende individuen/organisaties en ministeries om het WEAll Policy Design Guide book te vertalen naar het Nederlands.
Jongerenorganisaties in contact met elkaar brengen
Nu is de aanvullende vraag natuurlijk, hoe verder?
WEAll Global heeft een Citizens Platform ontworpen waarin WEAll Citizens (daarvoor kan je je aanmelden: https://weall.org/citizens) met elkaar kunnen praten, kennis delen, evenementen organiseren, projecten starten. Het is er volledig voor gebouwd om met elkaar te verbinden en samenwerkingen te stimuleren.
Laten we met zijn allen gaan gebruiken!
Jongeren Studenten
Signalen gekregen van studenten hier aan WUR. Zijn vaak maar twee jaar actief tijdens studie, hebben ook grote behoefte aan iets dat voor continuïteit zorgt (Pauline Schakenbos)
Ik werk als docent-onderzoeker bij NHL stenden bij de master Design Driven Innovation, ook daar veel belangstelling en een zoektocht naar continuïteit, van elkaar leren en doorbouwen ipv elke student die steeds ‘opnieuw’ moet beginnen met ontdekken waar ze kunnen aansluiten. (Agnes Schilder)
We zouden graag met hen in contact komen en ze aan WEAll Youth Global (en NL) verbinden. https://weall.org/youth
Ook zij kunnen WEAll Citizen worden en in de WEAll Youth Group deelnemen.
Mocht je willen helpen om hier concreet actie van te maken om die jongeren aan WEAll te introduceren, zou je dan contact willen opnemen met rutger@weallnederland.org? Wellicht kunnen we samen een campagne opzetten om studenten/jongeren continuïteit te bieden op deze onderwerpen.
Platform/plek waarop we al die ideeën samen kunnen laten komen en versterken
We hebben met elkaar super veel ideeen, is er al een platform / plek waarop we al die ideeen samen kunnen laten komen en versterken? (Robert Witteveen)
WEAll Global heeft een Citizens Platform ontworpen waarin WEAll Citizens (daarvoor kan je je aanmelden: https://weall.org/citizens) met elkaar kunnen praten, kennis delen, evenementen organiseren, projecten starten. Het is er volledig voor gebouwd om met elkaar te verbinden en samenwerkingen te stimuleren.
Dus laten we dit vooral met zijn allen gaan gebruiken!!