WEAll ambassadeur Jason Hickel spreekt Nederlands parlement toe

Op maandagochtend 31 oktober om 10 uur spreekt WEAll-ambassadeur professor Jason Hickel, een van de leidende figuren in de opkomende degrowth/ontgroei-beweging en auteur van ‘Less is More. Why Degrowth Will Save the World’ het Nederlandse parlement toe tijdens een speciale hoorzitting. Ook professor Barbara Baarsma, auteur van ‘Groene groei. Over de (on)zin van economische groei’, zal bij de bijeenkomst aanwezig zijn.

De hoorzitting is, in samenwerking met het Commons Network, georganiseerd door parlementsleden van verschillende partijen en is onderdeel van hun initiatief om een speciale werkgroep op te richten voor parlementsleden en de senaat rond het thema ‘ontgroei’.

De ontgroeibeweging is ontstaan doordat steeds meer mensen beseffen dat een op slechts financiële groei gerichte economie op lange termijn ecologisch onhoudbaar en sociaal onwenselijk is. De noodzaak van systemische transformatie en een nieuw economisch verhaal, dat het welzijn van mensen en de planeet centraal stelt in plaats van economische groei, wordt steeds vaker benadrukt.

‘Dit is de eerste keer ooit dat een ontgroeidenker op het nationale politieke toneel spreekt en de eerste keer dat het debat in het Nederlandse parlement over ontgroei’, zal gaan zegt Winne van Woerden, projectleider namens het Commons Network. ‘Het is een historisch moment, niet alleen voor de wereldwijde ontgroeibeweging, maar ook voor de parlementaire geschiedenis en het economisch denken in Nederland.’

Jason Hickel is in Nederland omdat hij spreekt op Brainwash Festival op zondag 30 oktober in Amsterdam. Kaarten zijn nog via de website verkrijgbaar