WEAll en Planetary Health Alliance slaan handen ineen

Op 26 en 27 september organiseerde de Planetary Health Alliance in samenwerking met het European Environment and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC) Network de ‘Planetary Health European Hub Convening 2022’. Tijdens de bijeenkomst in het Amsterdamse Artis kwam de Europese gemeenschap rond planetaire gezondheid voor de eerste keer persoonlijk samen.

De Planetary Health Alliance (PHA) is een consortium van meer dan 300 universiteiten, niet-gouvernementele organisaties, onderzoeksinstituten en overheidsinstanties van over de hele wereld die zich inzetten voor het begrijpen en aanpakken van wereldwijde milieuveranderingen en de gevolgen daarvan op de gezondheid. ‘Planetary Health’ verwijst hierbij naar “de gezondheid van de menselijke beschaving en de toestand van de natuurlijke systemen waarvan het afhankelijk is”. Binnen de planetaire gezondheidsbeweging staat de verbinding en afhankelijkheid van onze eigen, persoonlijke gezondheid met die van onze planeet centraal. PHA-directeur Sam Myers zei hierover: ‘Er is geen publieke gezondheid zonder een gezonde planeet. We zijn op het gebied van ons klimaat de periode van ‘hugging trees’ ver voorbij, het is nu een existentiële crisis’.

Gastheer en Hub-lid Artis visualiseerde deze afhankelijkheid van onze gezondheid op prachtige wijze in het planetarium, met een reis die reikte van verre zonnestelsels tot op microbe-niveau.

WEAll Nederland was namens alle Europese WEAll hubs bij deze meeting aanwezig om aan te kondigen dat WEAll en PHA de handen ineen hebben geslagen en lid zijn geworden van elkaars netwerk. PHA en WEAll:

  • delen de visie van een wereld waar alle mensen kunnen gedijen op een gezonde planeet;
  • streven allebei een rechtvaardige transformatie na om die visie te bereiken; en
  • willen dit alle twee bereiken door het vormen van een breed en divers netwerk.

De start van de samenwerking begon in 2021, toen WEAll de lancering van de PHA Sao Paolo-verklaring ondersteunde, waarin de noodzaak werd aangegeven om af te stappen van de centrale rol van het BBP en toe te werken naar een economie die is opgezet om de levende wereld in al zijn vormen te dienen. De komende periode zullen PHA en WEAll de mogelijkheden van een nauwere samenwerking verder verkennen.