Kijk terug WEAll Talk #6: ‘Burgerberaden noodzakelijk voor transitie naar een nieuwe economie!’

Afgelopen maart had de TransitieMotor-Utrecht een mooi succes. Na ruim een jaar hard werken resulteerde hun ‘Expeditie Burgerberaad’ in een aangenomen motie door de Utrechtse gemeenteraad. Het Utrechtse College heeft met deze motie de opdracht om een voorstel uit te werken om in Utrecht te starten en ervaring op te gaan doen met enkele burgerberaden

De transitie naar een nieuwe economie is een ingrijpende koerswijziging ten opzichte van onze huidige economie. Het gaat om het creëren van vitale leefgemeenschappen en sterke lokale economieën. Dit verlangt dat we die nieuwe economie echt samen ontwerpen en vormgeven en nieuwe manieren afspreken om hier samen sturing aan te geven.
Een burgerberaad geeft burgers de mogelijkheid mee te praten en mee te beslissen over grote maatschappelijke kwesties en is hiermee een noodzakelijke vernieuwing in de democratische samenwerking tussen burgers en overheid. 

Centraal in deze Talk van juni stond daarom de vraag:

Hoe realiseer je een burgerberaad in jouw gemeente?

In deze Talk schetste Louise Boelens van de TransitieMotor-Utrecht de door hen gevolgde aanpak en deelde ze haar ervaringen. Ook was er weer volop ruimte voor interactie en gesprek. Maak dus gebruik van de kennis en ervaring van Louise om ook in jouw gemeente een burgerberaad te realiseren!

Je kunt de Talk hier terugkijken:

Over TransitieMotor Utrecht
De TransitieMotor-Utrecht is een open beweging van mensen en organisaties in regio Utrecht, die een duurzame samenleving stimuleren of zelfs al voorleven, op allerlei vlakken. Zij zijn de motor voor maatschappelijke verandering. De TransitieMotor-Utrecht komt voort uit de intensieve landelijke campagne van de TransitieMotor. De TransitieMotor is een van de mede-oprichters van het landelijke Netwerk Burgerberaad.

WEAll Talks

Voor iedereen met interesse in de verandering naar een nieuwe economie organiseert de Wellbeing Economy Alliance Nederland elke 3e donderdag van de maand een WEAll Talk Nederland (m.u.v. juli/augustus). Tijdens deze Talks nemen inspirerende sprekers of doeners ons mee in hoe zij deze #economietransitie zien en daar een bijdrage aan proberen te leveren. De Talks worden opgenomen en kun je terugkijken via ons YouTube-kanaal.