De transitie

In de media lees je regelmatig over verschillende transities die gaande zijn. Jan Rotmans heeft 10 transities beschreven die samen maken dat we de grote systeem-omslag kunnen maken: 1. de energietransitie, 2.de grondstoffentransitie, 3 de naar  circulaire productie en consumptie, 4. de landbouw- en voedseltransitie, 5.de ruimtelijke transitie; 6de financiële transitie; 7.de onderwijstransitie; 8. de zorgtransitie; 9. de sociale transitie; 10. de democratische transitie

Al deze transities samen leiden tot een inclusieve samenleving waarvan de economie ten dienste staat van het welzijn van de planeet, mensen hier en elders en van toekomstige generaties, dieren, oceanen, insecten en ecosystemen.

Transitie

Tijden van transitie voelen vaak chaotisch aan. Toch is er vaak wel een lijn te ontdekken in wat gaande is. Volgens Derk Loorbach van Drift bestaat een transitie uit een neergaande lijn van bestaande regimes (gemeenschappelijke gebruiken en gewoontes die we ‘normaal’ vinden) en een opgaande lijn van nieuwe ‘regimes’. Denk aan de opkomst van Commons, burgerberaden, steward owned bedrijven, postgroei modellen, donut economie aanpak, ons geld. Bestaande regimes kunnen niet langer blijven bestaan [onhoudbaar, onduurzaam] en moeten nieuwe vormen vinden, omturnen naar nieuwe regimes, afbouwen of ten onder gaan. Nieuwe regimes moeten door een fase van groei naar het vormen van het nieuwe normaal.

Rollen

Tijdens een transitie zijn op beide assen in verschillende fasen verschillende rollen nodig om de transitie succesvol en zo pijnloos mogelijk te laten verlopen. In het plaatje hiernaast (gemaakt door Lotte de Wolde van Flatland en met dank aan Wouter van Noord voor het delen hiervan op LinkedIn) is zichtbaar gemaakt wat die rollen zijn. Als WEAll Nederland zijn wij er voor al deze rollen. Voor iedereen die initiatief neemt om bij te dragen aan de nieuwe samenleving.

De omslag

Onze visie is dat we voor 2030 de omslag maken gemaakt hebben naar  die welzijnseconomie. Die omslag is nodig op twee ‘niveaus’ in die economie. De financiële economie, die nu losgezongen is van de werkelijkheid (de bovenste laag in onderstaande figuur)  komt weer ten dienste te staan van de reële economie [ de 2e laag] en gaat de overmatig uitgebuite natuur en hulpbronnen [de 1e economie] herstellen.

In die reële economie (bouwen, wonen, werken, productie, consumptie, onderwijs, gezondheid, zorg, recreatie, gebieds-ontwikkeling, water en energiebeheer) vindt al transitie plaats. Steeds meer actoren gaan natuurinclusief en regeneratief werken en leven, maar staan daarbij nog onder druk van de financiële economie en de regelgeving die die financiële economie ondersteunt en in stand houdt.

We noemen hen Voorlevers, zij leven ons voor hoe de nieuwe samenleving er straks uitziet.

Je kunt je elders op deze pagina intekenen voor de herziene uitgave van het boek “Voorlevers van de nieuwe samenleving”. de 2023 versie is te koop in de boekhandel voor 17,50.

De omslag komt als 15- 20% van de Nederlandse samenleving anders werkt, anders afwegingen maakt, anders besluiten neemt (zie Tipping Point, Malcolm Gladwell), door samen te werken met natuur, minder natuurlijke hulpbronnen te gebruiken, regeneratief te produceren en consumeren en de ecologische voetafdruk te verkleinen.